Apple wil de komende vijf jaar dertig miljard dollar in de Verenigde Staten investeren en zo 20.000 extra banen creëren.

De 20.000 banen zouden worden gecreëerd bij bestaande vestigingen en op een gloednieuwe campus, zo maakte Apple woensdag bekend. In de VS zijn momenteel al 84.000 mensen werkzaam voor Apple.

Apple-topman Tim Cook zei de investeringen te richten op delen van de VS waar het bedrijf de grootste impact kan hebben op de banenmarkt. Het gaat onder meer om banen in de productie van Apple-producten en voor het runnen van datacentra. De nieuwe campus wordt een centrum voor klantenservice.

De miljardeninvesteringen in de VS zijn onderdeel van een breder investeringsplan. Zo wil het bedrijf honderden miljarden dollars terug naar de VS halen. Het verwacht over dat bedrag 38 miljard dollar aan belastingen af te dragen.

Belastingklimaat

Een groot deel van het omvangrijke kapitaal van het bedrijf is nu nog geparkeerd in andere landen met gunstigere belastingregimes.

President Donald Trump uitte tijdens zijn verkiezingscampagne forse kritiek op bedrijven die geld in andere landen stallen. Ook was het creëren van banen in de VS een speerpunt van zijn campagne.

Onlangs werd in de VS een belastingherziening overeengekomen die het kapitaal van Apple en andere bedrijven minder zwaar belast.

Overzees kapitaal

Voor de aanpassing van de belastingregels was het voor Amerikaanse bedrijven gunstiger om geld naar andere landen door te sluizen. In totaal hebben ondernemingen uit de VS voor ongeveer 3,1 biljoen (3100 miljard) dollar in het buitenland ondergebracht. Dat is omgerekend 2527 miljard euro.

Apple heeft de grootste overzeese tegoeden. In september ging het om ongeveer 252 miljard dollar (205 miljard euro).