YouTube heeft regels voor advertenties bij video's aangescherpt. Kanalen moeten vaker worden bekeken om in aanmerking te komen voor reclame-inkomsten.

Dat heeft de videosite bekendgemaakt

YouTube-kanalen mogen pas advertenties inzetten als bezoekers er in het afgelopen jaar meer dan vierduizend uur naar hebben gekeken. Ook moet een kanaal minstens duizend abonnees hebben.

Tot op heden moesten video's op een kanaal minimaal tienduizend keer zijn bekeken. Er werd toen niet gekeken naar de hoeveelheid kijkuren per jaar. 

De nieuwe regels zijn volgens YouTube nodig om spammers, nepaccounts en andere kwaadwillenden op de videosite te identificeren. Door de norm voor reclame te verhogen, zijn er minder kleine accounts die gebruik kunnen maken van het reclameplatform. 

YouTube kwam eind vorig jaar onder vuur te liggen, omdat er advertenties verschenen bij ongepaste filmpjes met bijvoorbeeld schaars geklede kinderen. Het leidde ertoe dat meerdere adverteerders afhaakten bij de videosite.

Logan Paul

De site werd onlangs wederom bekritiseerd toen YouTuber Logan Paul een video maakte in een berucht Japans zelfmoordbos, waar hij ook een dood lichaam filmde. YouTube stopte daarom een samenwerking met de videomaker.

Adverteerders kunnen zich al langer aanmelden voor het Google Preferred-programma. Daarbij wordt sinds kort met de hand gecontroleerd of inhoud van video's gevoelig is. Volgens geruchten is de controle binnen dit programma aangescherpt sinds de ophef rond Paul.