AMSTERDAM - Hotmail laat het Yaha-virus door. Gebruikers krijgen een melding dat het virus niet is aangetroffen, zo schrijft Webwereld.

MSN Nederland is hiervan al sinds maandag op de hoogte, maar Microsoft heeft tot nu toe nog geen maatregelen getroffen.

Alle mail die naar een Hotmail-adres wordt gestuurd, wordt automatisch gescand door het anti-virusprogramma McAfee.com.

"Wij zijn verantwoordelijk voor McAfee en niet voor McAfee.com. McAfee.com is een onafhankelijk bedrijf en ik kan niet namens hen spreken. De klanten van onze producten zijn wel beschermd tegen het Yaha-virus, mits ze na 19 juni hun updates hebben binnengehaald," aldus Patrick Aalbers, woordvoerder van Network Associates op Webwereld.Network Associates is de maker van McAfee.

Besmettingen

Het Yaha-virus verspreidt zich in rap tempo over de aardbol. In Nederland ligt het aantal besmettingen zo'n vijf maal hoger dan in de rest van de wereld.

Het Yaha-virus is een zogenaamde 'mass-mailer'. De worm stuurt zichzelf door naar alle emailadressen van bijvoorbeeld Outlook, MSN Messenger en ICQ.

Het virus ziet er steeds verschillend uit. Het virus kiest uit zo'n 150 verschillende onderwerpregels. Het stukje tekst dat er in de mail is te vinden is vrijwel nooit 'af'. Onder het stukje tekst staat dan 'See the attachment' of 'check the attachment'.

/NETYaha-virus besmet Nederlandse computers