De politie uit Denemarken heeft 1.004 jongeren aangeklaagd voor het delen van een video waarin twee 15-jarigen de liefde bedrijven.

Dat schrijft onder meer Bloomberg

De politie ondernam actie na een tip van Facebook. Het gaat om twee video's die afgelopen herfst via Facebook Messenger werden verspreid. Facebook bracht de Amerikaanse autoriteiten op de hoogte, zoals het verplicht is te doen, die vervolgens de Deense politie inlichtte.

Het gros van de aangeklaagde jongeren heeft de video's slechts een paar keer gedeeld, maar sommigen deelden de filmpjes duizenden keren, zegt de politie. Mogelijk gaat het om de verspreiding van kinderporno, al zijn mensen in Denemarken vanaf hun vijftiende jaar seksueel meerderjarig.

Complex

De Deense politie spreekt van een "zeer grote en complexe" zaak, één van de grootste in Denemarken. "We willen een waarschuwing aan jongeren afgeven, die luidt: bedenk goed wat je doet", aldus de politie. "Deel nooit seksfilmpjes. Het kan grote gevolgen hebben voor de slachtoffers en de verspreiders."

Van de ruim duizend verspreiders, zijn er ongeveer achthonderd man. Degenen die straffen riskeren, zijn in de leeftijd van vijftien jaar tot in de twintig. Zij kunnen gevangenisstraffen krijgen en worden bij veroordeling uitgesloten van bepaalde beroepen, bijvoorbeeld in kinderdagverblijven.