Google-zusterbedrijf Waymo gaat zijn zelfrijdende auto weer op de openbare weg van San Francisco testen.

Dat bevestigt een woordvoerder van Waymo aan technologiewebsite TechCrunch, nadat de website een foto van een zelfrijdende auto in de straten van San Francisco in handen kreeg.

Het gaat om een aangepaste Chrysler Pacifica. Waymo test zijn technologie voor autonoom rijdende auto’s met dit model ook in en rondom Phoenix, Arizona.

De terugkeer naar het "heuvelachtige en mistige" San Francisco helpt Waymo om zijn technologie in verschillende omstandigheden te testen. Waymo rijdt naast Phoenix en San Francisco ook in Mountain View (Californië), Austin (Texas), Kirkland (Washington) en rond Detroit (Michigan).

Zelfrijdende taxi

Hoewel Google zijn Chrysler Pacifica uiteindelijk volledig autonoom wil laten rondrijden, hebben de wagens in San Fransisco wel een mens achter het stuur.

In Arizona werkt het bedrijf met een testprogramma voor consumenten. Inwoners van Phoenix en omliggende plaatsen kunnen een rit boeken om met zelfrijdende auto te rijden. Tijdens de reis kijkt een medewerker van Waymo mee, die kan ingrijpen als de zelfrijdende auto een fout maakt.

Het testprogramma is een opmaat om de technologie in te zetten voor een grootschalige taxidienst met autonoom rijdende auto's. Waymo-topman John Krafcik zei vorig jaar dat het gebruik van een zelfrijdende taxi een gewoonte zou moeten zijn.

Het bedrijf ziet een toekomst voor zich waarin mensen regelmatig een rit in een zelfrijdende auto boeken, voor een bezoekje aan de supermarkt tot een rit naar een vakantiebestemming. Ook andere techbedrijven, zoals Uber, geloven in dit toekomstbeeld.