DEN HAAG - De ANWB heeft een nieuwe dienst voor de mobiele telefoon ontwikkeld: Enginyoy. Deze dienst is een navigator voor zowel in de auto als lopend of op de fiets. Daarnaast zit er informatie in over restaurants, hotels en pretparken in Nederland en Europa, inclusief de route ernaar toe en de mogelijkheid om te bellen.

Enginyoy is ontwikkeld voor smartphones, de uitgebreidere mobiele telefoons. "Veel navigatiesystemen concentreren zich alleen op de auto en zijn ook alleen in de auto te gebruiken. Wij hebben juist voor de mobiele telefoon gekozen omdat mensen die overal mee naartoe nemen en we zo de dienst uitgebreider kunnen maken, voor bijvoorbeeld voetgangers", aldus donderdag Monique van der Sanden, businessmanager van de ANWB.

De informatie is constant actueel omdat er wordt gebeld naar een centrale databank. "De wegenkaart zit niet in de mobiele telefoon. Dat scheelt ook geheugenruimte."

Als er een route moet worden opgehaald, belt de mobiele telefoon met de databank. Deze haalt de volledige route of een deel ervan op, afhankelijk van de grootte van de data. Als het bereik van de telefoon wegvalt, is de route al binnen. "Tussendoor kan de automobilist nog een update binnenhalen, met bijvoorbeeld actuele file-informatie."

Voor Nederland kan dat al meteen. Informatie over de files op Europese wegen wordt vanaf deze zomer aangeboden. Daarnaast bevat de database een miljoen adressen in Nederland en Europa van onder meer restaurants, ziekenhuizen en tankstations.

Pech

De ANWB verwacht dat het voor de zomer ook mogelijk is om de locatie door te sturen via sms. "Als iemand met pech langs de weg staat, is het op die manier heel eenvoudig om de locatie door te sturen aan de wegenwacht", zegt Van der Sanden.

De ANWB heeft hoge verwachtingen van de dienst. "Dit jaar verwachten we ongeveer 35.000 Enginyoy-pakketen te verkopen. De jaren daarna moet dat flink stijgen omdat de verkoop van smartphones ook ieder jaar fors toeneemt", aldus Van der Sanden.

Vanaf deze week is het pakket te koop.