Microsoft stelt dat apparten met oudere Windows-versies zoals 7 en 8 en veel servers, merkbaar langzamer zullen worden na updates die grote beveiligingslekken Meltdown en Spectre moeten dichten.

Dat schrijft Windows-hoofd Terry Myerson dinsdag. Volgens Myerson zullen de meeste gebruikers met Windows 10 nauwelijks prestatieverschil van hun pc merken na de aanstaande beveiligingsupdate.

Windows 10-gebruikers met een pc van 2016 of nieuwer, merken waarschijnlijk helemaal niets. Sommige gebruikers met Windows 10, maar met een oudere chip van de Intel-generatie Haswell of ouder, merken mogelijk al wel een vertraging.

De meeste gebruikers met zo'n oudere chip en Windows 7 of 8, zullen volgens Microsoft een vermindering in de prestaties van hun pc opmerken.

Ook servers die op Windows draaien zullen een "significante" vermindering van prestaties hebben na de update, ongeacht welke processors die chips gebruiken. Microsoft raadt severbeheerders aan de afweging tussen veiligheid en prestatievermindering zelf nauwkeurig af te wegen.

Spectre en Meltdown

Kwetsbaarheden Spectre en Meltdown kwamen vorige week aan het licht, en treffen vrijwel alle computers, smartphones en tablets.

Spectre kan kwaadwillenden toegang geven tot het geheugen dat door programma's aangewend wordt en op die manier wachtwoorden en gevoelige informatie lekken. Meltdown biedt kwaadwillenden na een aanval toegang tot het computergeheugen, waarin onder meer wachtwoorden en documenten worden bewaard.

Toen het lek net bekend werd, zeiden onderzoekers dat consumenten na updates een prestatieverschil van 5 tot 30 procent zouden kunnen merken. Intel ontkende die berichten, en zei dat de meeste gebruikers waarschijnlijk geen verschil in prestaties zullen waarnemen.

Ook Amazon, Apple en Google zeiden eerder geen verschil in prestaties te hebben gemerkt na het doorvoeren van beveiligingsupdates voor Meltdown en Spectre.