De oud-medewerker van Google die een anti-diversiteitsmanifest schreef en publiceerde, James Damore, klaagt de techgigant aan wegens discriminatie van witte mannen met een conservatieve politieke voorkeur.

Dat blijkt uit ingediende documenten, meldt Techcrunch.

Damore werd begin augustus ontslagen door Google nadat hij zich in een door hem gepubliceerd manifest uitsprak tegen het diversiteitsbeleid van zijn werkgever. 

In zijn manifest schreef Damore onder meer dat vrouwen niet ondervertegenwoordigd zijn in Silicon Valley vanwege seksisme, maar door biologische en psychologische verschillen. 

Inhoud aanklacht

De oud-medewerker stelt nu dat Google een deel van zijn medewerkers discrimineert omdat zij mannelijk en wit zijn en een "veronderstelde conservatieve politieke opvatting" hebben. De techgigant zou werknemers die er andere denkbeelden op nahielden dan de meerderheid van het bedrijf verkeerd hebben behandeld en hebben gestraft of ontslagen.

De aanklacht betreft een zogeheten 'class action'-zaak, waarbij het advocatenkantoor Dhillon Law Group alle werknemers of voormalige medewerkers van Google vertegenwoordigt die door het bedrijf zouden zijn gediscrimineerd. Ook oud-medewerker David Gudeman heeft zich bij de zaak aangesloten.

In de aanklacht staat verder dat Google "illegale quota" hanteert voor het aannemen van vrouwen en managers in het openbaar te schande zou maken als zij dit quota niet wisten te behalen. 

Tegenovergestelde aanklacht

Tegen Google loopt al een aanklacht die het tegenovergestelde beweert. De aanklagers stellen daarbij dat het Amerikaanse techbedrijf vrouwen systematisch onderbetaalt en dat zij minder kans zouden hebben om door te groeien binnen het bedrijf. Eerder concludeerde het Amerikaanse ministerie van Arbeid al dat Google vrouwelijke medewerkers minder betaalt dan mannelijke.

Google heeft nog niet gereageerd op de aanklacht van Damore.

Ontslagen Google-programmeur verdedigt controversiële memo
102
Ontslagen Google-programmeur verdedigt controversiële memo