Apple heeft voor zowel iOS als MacOS een aanvullende beveiligingsupdate uitgebracht die misbruik van de Spectre-kwetsbaarheid via browser Safari moet voorkomen.

Dat meldt onder meer Techcrunch.

Het gaat bij iOS om de update die het besturingssysteem naar versie 11.2.2 brengt. Apple noemt op zijn ondersteuningspagina specifiek dat de update verbeterde beveiliging biedt tegen Spectre. 

De MacOs-beveiligingsupdate is een aanvulling op versie 10.13.2 die afgelopen vrijdag werd uitgebracht. Die dag brachten zowel Microsoft, Apple, Amazon en Google al updates uit die de Meltdown-kwetsbaarheid moeten dichten.

Het gaat bij de nieuwe update tegen Spectre specifiek om misbruik van de kwetsbaarheid via Safari en WebKit. 

Spectre en Meltdown

Spectre kwam vorige week samen met de Meltdown-kwetsbaarheid aan het licht en treft vrijwel alle computers, smartphones en tablets. 

Spectre kan kwaadwillenden toegang geven tot het geheugen dat door programma's aangewend wordt en op die manier wachtwoorden en gevoelige informatie lekken.

De kans dat Spectre al door hackers misbruikt wordt is volgens beveiligingsonderzoekers wel kleiner dan bij Meltdown, omdat het complexer van aard is. Er bestaat echter nog geen oplossing die de kwetsbaarheid volledig dicht.