Chat-app Telegram zou van plan zijn een eigen blockchainplatform op te zetten met een eigen cryptovaluta: Gram. Daarmee kunnen gebruikers betalingen doen binnen de app.

Dat schrijft TechCrunch op basis van een aantal ingewijden van Telegram. De munt van Telegram zou 'Gram' heten.

Het Telegram Open Network (TON), zoals de technologie zou heten, wordt gefinancierd door een 'initial coin offering' (ICO). ICO's zijn cryptovaluta die bedrijven uitgeven in plaats van aandelen.

Bedrijven die te klein zijn om naar de beurs te gaan, kunnen hiervan gebruikmaken. Ze profiteren daarmee van de populariteit van cryptovaluta door er een startkapitaal aan te verdienen. Deze valuta wordt niet gereguleerd.

Volgens het bericht worden honderden miljoenen dollars opgehaald. Telegram-oprichter Pavel Durov heeft niet op het nieuws gereageerd.

Kosten

Als Telegram zijn eigen valuta introduceert, kunnen gebruikers hoge kosten omzeilen bij internationale transacties. Daarnaast zijn privébetalingen mogelijk door gebruik te maken van de versleuteling van Telegram.

Bronnen stellen dat de cryptovaluta van Telegram te koop zou zijn met 'gangbaar' geld zoals dollars en euro's. In veel andere gevallen zijn virtuele munten alleen met andere cryptovaluta te koop, zoals Bitcoin.

Telegram claimt een technologie in handen te hebben, waarmee een groot aantal transacties snel verwerkt kan worden. Met TON zouden een miljoen betalingen per seconde gedaan kunnen worden.

Verkoop

Telegram is van plan om "ten minste 52 procent" van Gram te behouden, om de valuta te beschermen tegen speculatieve handel en om flexibiliteit te behouden. Het resterende percentage wordt verkocht in zowel publieke als privé verkoop.

De valuta zou ook buiten Telegram te verhandelen zijn. De Telegram Wallet zou eind 2018 beschikbaar komen.