Techgigant Facebook zou in de afgelopen jaren te veel fouten hebben gemaakt bij het bestrijden van haatzaaien en nepnieuws.

Dat stelt Facebook-CEO Mark Zuckerberg in een bericht op de website.

"We maken op het moment te veel fouten bij het handhaven van ons beleid en het voorkomen dat anderen onze middelen misbruiken", schrijft Zuckerberg. "Als we dit jaar wel succesvol zijn, sluiten we 2018 veel beter af."

Volgens de topman moet Facebook nog veel doen om gebruikers te beschermen tegen haatzaaien en pesten. 

Nepnieuws

Naast het feit dat Facebook veel inspanningen moet leveren op het gebied van haatzaaien en pesten, heeft het bedrijf ook nog werk te verzetten op het gebied van relaties tussen overheden en Facebook. Zo wil het bedrijf dat overheden minder snel hun invloed kunnen uitoefenen via het sociale netwerk.

Een goed voorbeeld hiervan is Rusland, dat ervan wordt verdacht beïnvloedingscampagnes op sociale netwerken zoals Facebook en Twitter, te hebben lopen. Door nepnieuws, advertenties en het verspreiden van berichten, zou het land proberen invloed uit te oefenen tijdens verkiezingen. Dat zou onder andere zijn gebeurd tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Eind 2017 bood Facebook nog excuses aan voor de manier waarop haatberichten waren afgehandeld. Het moderatieteam van de site zou meermaals vergissingen hebben gemaakt.