De oud-NSA-medewerker die ervan wordt verdacht zeker 50 terabyte aan geheime informatie te hebben gestolen, gaat deze maand schuld bekennen. 

Dat blijkt uit ingediende documenten bij de rechtszaal, schrijft Reuters. De verdachte Harold Martin zal op 22 januari schuld bekennen aan het opzettelijk achterhouden van NSA-informatie.

Martin zou voor 50 terabyte (50.000 gigabyte) aan geheime informatie hebben gestolen. Daarover deed hij naar verluidt twintig jaar. De autoriteiten noemen het "mogelijk de grootste diefstal van geheime informatie uit de Amerikaanse geschiedenis".

Gevangenisstraf

De Amerikaanse overheid heeft niet gezegd wat Martin met de informatie heeft gedaan, als dat al aan de orde is. Voor het vergrijp hangt hem een gevangenisstraf van tien jaar boven het hoofd. Daarnaast wordt Martin nog van negentien andere zaken verdacht.

Net als klokkenluider Edward Snowden werkte Martin voor de firma Booz Allen Hamilton, die de NSA helpt met digitale spionage. In augustus 2016 werd hij opgepakt en werd al bekend dat de man topgeheime documenten in huis had liggen.