AMSTERDAM - Zoekmachine Yahoo heeft vanochtend op het domein nl.yahoo.com een lokale versie van zijn zoekmachine gelanceerd. Daarmee wil het de lokale concurrentie met Google en Ilse aangaan. De site maakt Nederlandse websites doorzoekbaar met een zelf ontwikkelde technologie.

Behalve websites doorzoekt Yahoo Nederland ook 20 nieuwsbronnen en het assortiment van 600 webwinkels, via het aanbod van dochterbedrijf Kelkoo. Er is geen lokale zoekindex, een Startpagina.nl-achtige site. Op de Engelse site is die er wel.

Kelkoo Nederland is verantwoordelijk voor de operationele kant van Yahoo Nederland. Het idee om een Nederlandse versie van zijn zoekmachine te openen komt van het Amerikaanse hoofdkantoor van Yahoo. Zij bepaalt ook de strategie voor Nederland. Volgens Kelkoo-directeur Piet-Hein Kerkhof heeft Yahoo vooralsnog geen verdere uitbreidingsplannen voor de site.

Volgens onderzoeksresultaten van bureau Comscore uit januari 2005, hebben de Yahoo-sites een bereik van 50 procent onder het Nederlandse internetpubliek. Dat betekent dat grofweg 4,5 miljoen Nederlanders regelmatig een Yahoo-site bezoeken of gebruiken.

Wereldwijd heeft Yahoo 345 miljoen bezoekers per maand. Op internationaal terrein concurreert Yahoo intensief met Google en MSN. De bedrijven lanceren bijna maandelijks nieuwe diensten die de gebruikers nauwer aan hen moeten binden, zoals grote e-mailbussen. In Nederland is Google veruit de meestgebruikte zoekmachine. Circa 85 procent van de Nederlanders gebruiken Google als hun primaire zoekmachine. Ilse is de nummer twee met een kleine 10 procent.