MAARSSEN - Wie in het bezit is van een computer en een internetaansluiting kan vanaf 23 april rondwandelen op het dek van de Titanic. Bezoekers van de website titanic3d.com ervaren in een virtueel lichaam hoe het was aan boord van het cruiseschip, dat op 15 april 1912 na een botsing met een ijsschots zonk. Precies 93 jaar na het ongeluk, waarbij 1513 van de ruim 2200 opvarenden omkwamen, vindt de opening van de driedimensionale website plaats.

Het verhaal van het gezonken schip is in de loop der jaren talloze keren verteld in boeken, films en documentaires. Het Nederlandse ActiveWorlds Europe en het Amerikaanse Caligari, bedrijven die 3d-software ontwikkelen, willen mensen de sfeer op het schip laten ervaren.

De avatars (de virtuele lichamen van de bezoekers) dragen kleding in de stijl van het begin van de twintigste eeuw. De 'poppen' kunnen naar elkaar zwaaien, samen door het schip lopen en met elkaar chatten.

Extra's

De boot is niet exact nagemaakt. De Fransman Emmanuel Asset ontwierp de 3d-Titanic op basis van de originele tekeningen, maar voegde er een aantal extra's aan toe. "De bezoeker kan in de kunstgalerie schilderijen bekijken die met de Titanic of schepen te maken hebben en in de bar naar live muziek luisteren", laat Emmanuel Gruijs, algemeen directeur van AW Europe, dinsdag weten.

Evenementen

"Er worden ook evenementen en een spel met weetjes over de Titanic georganiseerd. In de bioscoopzaal draaien niet eerder vertoonde beelden van het scheepswrak, gemaakt door duiker Roger Bansemer."

Bansemer is bij de opening van de website aanwezig. Of Kate Winslet en Leonardo DiCaprio, de hoofdrolspelers uit de Titanic-film uit 1997, 23 april ook rondlopen op het virtuele dek is niet bekend. AW Europe mag geen namen van aanwezige beroemdheden noemen in verband met de privacy van de filmsterren.

Ruim een week na de openingsavond, waarvoor alleen vips en pers zijn uitgenodigd, gaat de site open voor het publiek. Op de virtuele Titanic is meer ruimte voor passagiers dan op het echte schip; er kunnen 65.000 mensen tegelijk rondlopen.