SAN FRANSISCO - De financiële topman van telecomcomcern WorldCom, Scott Sullivan, is ontslagen wegens geknoei met de boekhouding. Het bedrijf maakte dinsdag ook bekend dat in het kader van een bezuinigingsoperatie 17.000 mensen hun baan zullen verliezen.

Sullivan wordt verantwoordelijk gehouden voor geschuif met enorme bedragen in de jaarrekening over 2001 en het eerste kwartaal van 2002. Daardoor werd een veel rooskleuriger beeld van de onderneming geschetst dan in werkelijkheid het geval was. Bijna 4 miljard dollar stond ten onrechte onder het kopje uitgaven.

De jaarrekeningen waren goedgekeurd door accountantsbureau Andersen, dat al van zijn voetstuk was gevallen door de affaire rond Enron, de energiereus die eind vorig jaar failliet ging. Met het gesjoemel bij WorldCom hebben de Verenigde Staten er een nieuw financieel schandaal bij.

WorldCom wil nu 17.000 mensen de laan uitsturen, ongeveer eenvijfde van het personeelsbestand. Het bedrijf wil op die manier miljoen dollar besparen op jaarbasis. Het aandeel WorldCom maakte eerder dit jaar al een sterke koersval en zakte dinsdag verder weg.