AMSTERDAM - Het gevecht om de gunst van de internetbelegger is een nieuwe fase ingegaan. De Postbank is maandag met een vast tarief gekomen van 11,95 euro, ongeacht de grootte van de order. Daarmee beweert de bank de goedkoopste internetbroker te zijn.

Dat was echter van korte duur, want later op de dag maandag ging prijsvechter Binck daar overheen met een verlaging van zijn tarief tot 11,50 euro. Het bedrijf kondigde een nieuw dienstenpakket aan onder de naam 'BinckLight'.

"Hoewel de introductie hiervan al gepland stond, maken wij deze eerder bekend als reactie op de tariefverlaging van de Postbank van maandagochtend. Met BinckLight brengen we een product dat beter en uitgebreider is dan dat van de Postbank", aldus de directeur van Binck K. Bagijn.

De Postbank rekende voorheen aan de belegger 8 euro plus 0,4 procent van het transactiebedrag met een maximum van 400 euro. Zij probeert marktaandeel te winnen van populaire prijsvechters in deze branche als Alex en Binck.

Alex

In de strijd om de gunst van de internetbelegger wordt door de grote banken vooral het wapen van tariefsverlaging ingezet. Alex Beleggersbank gooit het nu over een andere boeg. De internetbroker komt met Alex Assist, een digitale beleggingsadviseur die de klanten aan- en verkoopaanbevelingen gaat geven. Dat heeft de zelfstandige Rabo-dochter maandag bekendgemaakt.

Om mee te mogen doen, moet de klant eerst minimaal 25.000 euro storten. Daarna ontvangt de doe-het-zelfbelegger e-mails en sms'jes met bepaalde beleggingsadviezen waarmee hij actie kan ondernemen. De adviezen zijn afgestemd op het beleggingsprofiel van de klant. Hoeveel risico de particuliere belegger bereid is te lopen, wordt van te voren vastgesteld aan de hand van een uitgebreide vragenlijst.