KAMPERLAND - Internetprovider ZeelandNet in Kamperland heeft dinsdag het uitgaande e-mail verkeer van ruim drieduizend abonnees geblokkeerd. Op die manier wil de provider de verspreiding van het volgens haar "uiterst gevaarlijke" Yaha-virus voorkomen.
ZeelandNet

Die zogeheten mass-mailer internetwormen Yaha.E en Yaha.F verspreiden zich volgens directeur J. Bakker momenteel razendsnel door Nederland en West-Europa. Het verraderlijke is, dat gebruikers niet merken dat de wormen zich in hun pc hebben genesteld, van waaruit ze zichzelf doorsturen naar alle adressen die in bestanden voorkomen.

Zonder ingrijpen leidt dat volgens Bakker tot zoveel oneigenlijk internetverkeer dat het hele systeem 'plat' kan gaan. ZeelandNet scant sinds dinsdag 13.00 uur het uitgaande e-mail verkeer van alle .000 abonnees. Internetgebruikers die afgesloten worden, kunnen de blokkade via hun persoonlijke informatiepagina weer opheffen. Zogauw weer virussen worden ontdekt, gaat de uitgaande mail opnieuw op slot, aldus Bakker.

Besmette abonnees krijgen bericht van het hoe en waarom van de blokkade, en tevens instructies over de wijze hoe de besmetting moet worden aangepakt. ZeelandNet heeft nooit eerder tot een drastische maatregel als blokkades besloten.

Bakker kan zich voorstellen dat een verband wordt gelegd met het aanbod van zijn onderneming sinds enkele weken voor een anti-virusprogramma. Dat is volgens hem puur toeval. "Ook onder providers onderling wordt momenteel gezegd: wanneer jij niets doet om verspreiding van dit virus te voorkomen word je geblokkeerd."

/NET Yaha-virus besmet Nederlandse computers