Facebook heeft vrijdag een functie beschikbaar gemaakt waarmee gebruikers kunnen zien of ze Russische propaganda hebben gevolgd.

Dat schrijft Recode vrijdag.

Gebruikers achterhalen met de functie of ze te maken hebben gehad met Russische propaganda. Het instrument kijkt onder meer naar uitgedeelde likes en gevolgde accounts die blijken gekoppeld aan het Russische Internet Research Agency.

De functie is onderdeel van de hulppagina van Facebook. Amerikanen kunnen er gebruik van maken om hun Facebook- en Instagram-accounts te checken. De mogelijkheid toont gebruikers in een overzicht of ze in aanraking met Russische propaganda zijn gekomen tussen januari 2015 en augustus 2017.

Propaganda

Facebook kondigde de komst van de functie een maand geleden aan. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen zouden naar schatting zo'n 140 miljoen gebruikers Russische propaganda zijn tegengekomen.

Het ging daarbij om berichten over onderwerpen van verdeeldheid zoals ras en religie. Daarmee zouden Russen de verkiezingen hebben proberen te beïnvloeden.