LONDEN - Een Britse radioamateur onderschept de communicatie van de politie-eenheid die verantwoordelijk is voor de veiligheid van het koninklijk huis en toppolitici en zet deze gegevens op het internet. Dat meldde de BBC dinsdag.

Met zijn publicaties zou de veiligheid van de betrokken personen gevaar lopen, aldus bronnen binnen de inlichtingendienst. Paul Wey uit Hertford wordt door de politie als een 'dreiging' omschreven. Zijn acties zouden terroristen kunnen helpen bij het plegen van aanslagen en zijn mogelijk al gebruikt om politieoperaties te pareren.

Terroristen

Wey ontkent dat de informatie belangrijk is voor potentiële terroristen. "Zij zijn al op de hoogte van deze zaken", aldus Wey. Volgens hem is de schade voor de nationale veiligheid slechts "beperkt".

Ernstig gevaar

Hij meent dat zijn activiteiten de autoriteiten er juist toe aanzetten om het veiligheidsaspect te verbeteren. Bijvoorbeeld door moderne apparatuur voor de 'Special Branch' aan te schaffen die niet zo gemakkelijk kan worden afgeluisterd. De website van Wey wordt door een politiebron omschreven als "een ernstig gevaar voor de openbare orde en de nationale veiligheid", aldus de BBC.

Zeer vertrouwelijk

De gepubliceerde informatie zou "zeer vertrouwelijk" zijn. Tegen de website van Wey kunnen de Britse autoriteiten niets ondernemen omdat het in de Verenigde Staten is geregistreerd. Het bezit van radioscanners is in Groot-Brittannië niet verboden, wel het gebruik ervan.