AMSTERDAM - Het aantal phishing-mails was in maart 2005 sterk gegroeid. Het aantal lag drie keer hoger dan in februari 2005 en kwam in maart uit op circa 7,5 miljoen e-mails, aldus beveiligingsspecialist CleanPort maandag.

Phishing-mails lokken internetgebruikers naar nagemaakte sites van bekende bedrijven of organisaties. Zij worden vervolgens gevraagd om vertrouwelijke gegevens als creditcardnummers of pincodes in te vullen. Met de gegevens kunnen criminele organisaties valse passen maken of andere fraude plegen.

De meeste phishing-mails zijn afkomstig uit Oost-Europa, China en Zuid-Amerika. In de regel worden klanten van grote financiële instellingen benaderd met phishing-mails. Op dit moment wordt de Amerikaanse Regions Bank het meest gebruikt voor phishing-pogingen. Op de tweede plek stonden e-mails die op het oog afkomstig waren van eBay.

"Phishing is vooral vanaf januari 2005 explosief gegroeid", zegt Jeroen Oostendorp van CleanPort. "Deze mails zorgen in tegenstelling tot virussen niet voor schade aan systemen, maar zijn wel buitengewoon schadelijk voor bedrijven en internetgebruikers. Bedrijven die het slachtoffer zijn, zullen kosten moeten maken om hun klanten te waarschuwen en om het misbruik aan te pakken. Internetgebruikers lopen het risico van ernstig misbruik van vertrouwelijke gegevens."