YouTube heeft een deal gesloten met platenlabel Universal en is zo een grote stap dichterbij het starten van zijn eigen muziekstreamingdienst.

De Universal Music Group bevestigt de deal tegenover Bloomberg. YouTube zou volgens ingewijden ook een deal met Sony Music hebben, maar het platenlabel wil dinsdag nog niet reageren.

Met de overeenkomsten is de komst een eigen YouTube-muziekstreamingdienst een stuk dichterbij. YouTube tekende in mei van dit jaar al een overeenkomst met Warner Music, één van de drie grote platenlabels.

De overeenkomsten gaan over hoeveel geld YouTube aan de labels betaalt wanneer gebruikers muziek luisteren. YouTube belooft strenger te zijn op gebruikers die filmpjes met muziek onder copyright uploaden, na jaren van verhitte discussies tussen de videodienst en de platenlabels.

Kritisch

De muziekindustrie was de afgelopen jaren steeds kritischer over YouTube, waar muziek gratis kan worden beluisterd als muziekvideo. Die gratis muziek levert veel minder geld op dan streams via betaalde diensten als Spotify en Apple Music. Universal zegt nu dat de nieuwe overeenkomst artiesten meer flexibiliteit en betere opbrengsten biedt.

Eerder deze maand meldde Bloomberg al dat YouTube volgend jaar een eigen, volwaardige muziekstreamingdienst zou willen lanceren, met de werknaam 'Remix'. Die dienst zou erg lijken op Spotify, en vrijwel volledig gericht zijn op het luisteren van muziek.

Google, het moederbedrijf van YouTube, heeft al een eigen streamingdienst, Google Play Music. In de VS introduceerde YouTube daarnaast al een betaalde dienst die het mogelijk maakt om muziekvideo's offline te bekijken. De betaaldienst YouTube Red richt zich tegenwoordig echter minder op muziek, en meer op extra video's van bekende YouTubers.