Facebook stelt dat passief gebruik van het sociale netwerk een negatieve invloed kan hebben op de stemming van gebruikers.

Dat zegt het bedrijf in een blogpost waarin Facebooks onderzoekshoofd David Ginsberg en wetenschapper Moira Burke de impact van sociale media op gebruikers bespreken. 

Facebook haalt in de blogpost meerdere onderzoeken aan, waaronder een artikel dat het gebruik van sociale media als oorzaak ziet voor een toename in het aantal depressies onder jongeren.

Positieve effecten

Het bedrijf stelt dat er ook positieve effecten zijn gevonden. De manier waarop mensen van sociale media gebruikmaken, zou bepalend zijn voor het effect op hun stemming.

Daarbij benadrukt Facebook dat passief gebruik, enkel het bekijken van berichten van andere gebruikers, een negatieve uitwerking kan hebben, zo wijst onderzoek uit. 

Interactie in de vorm van berichten en reacties plaatsen zou juist het tegenovergestelde effect hebben. Online communicatie met hechte vrienden kan volgens onderzoek gevoelens van eenzaamheid en depressieve klachten verminderen. 

Maatregelen

In de blogpost meldt Facebook dat het al een aantal veranderingen heeft doorgevoerd binnen het sociale netwerk die interactie moeten bevorderen. Zo krijgen berichten van hechte vrienden voorrang in de nieuwsfeed.

Ook onthulde Facebook afgelopen vrijdag een snooze-knop waarmee gebruikers de berichten van bepaalde personen tijdelijk kunnen verbergen. 

De blogpost van Facebook volgt op een reactie van het bedrijf eerder deze week waarin kritiek door oud-topman Chamath Palihapitiya werd aangehaald. Hij stelde dat sociale media als Facebook een gevaar zijn voor de maatschappij.

De techgigant liet toen al weten dat er in de zes jaar sinds het vertrek van Palihapitiya veel veranderd is en dat het bedrijf meer verantwoordelijkheden heeft gekregen.