Informatie van zo'n 174.000 Nederlandse passagiers en chauffeurs van Uber is door hackers buitgemaakt bij het datalek dat het taxibedrijf eind 2016 verzweeg.

Dat meldt Uber dinsdagmiddag.

Het aantal getroffen Nederlanders is volgens het bedrijf een schatting, omdat niet altijd duidelijk is uit welk land gebruikers van de dienst komen. In totaal is data van 57 miljoen gebruikers uitgelekt bij de hack, overwegend van passagiers.

De gestolen informatie bestaat uit onder meer namen, e‑mailadressen en mobiele telefoonnummers van zowel passagiers als chauffeurs. Volgens Uber zijn ritlocatiegeschiedenis, creditcardnummers, bankrekeningnummers en geboortedata niet buitgemaakt.

Volgens het bedrijf zijn er geen aanwijzingen dat er fraude is gepleegd met de gestolen data, en hoeven gebruikers zelf geen actie te ondernemen.

Verzwegen

Eind november bleek dat Uber in 2016 getroffen was door een grote hack. Het bedrijf heeft dat toen bewust verzwegen.

Toenmalig CEO Travis Kalanick was destijds op de hoogte van de hack. Uber betaalde de hackers 100.000 dollar om de gegevens te verwijderen en de hack te verzwijgen.

De nieuwe Uber-CEO Dara Khosrowshahi heeft eerder al spijt betuigd voor de gang van zaken. "Niets van dit zou mogen gebeuren. Helaas kan ik het verleden niet uitwissen, maar ik kan wel mijn hand in het vuur steken namens elke medewerker van Uber dat wij zullen leren van onze fouten", aldus Khosrowshahi eind november.