De Noord-Koreaanse overheid van Kim Jong-un boert goed bij de sterke prijsstijging van de cryptovaluta bitcoin.

Het communistische land is zelf begonnen met het genereren van bitcoin, en het hacken van marktplaatsen waar de digitale munt wordt verhandeld.

Dat zegt Lee Dong-geun, directeur van een Zuid-Koreaans overheidsagentschap voor internetveiligheid, dinsdag tegen CNN. "We weten niet hoeveel Noord-Korea tot nu toe heeft gestolen, maar we weten wel dat de politie de hackpogingen van het regime heeft bevestigd", zegt hij.

In juli en augustus zou Noord-Korea bij zeker vier Zuid-Koreaanse bitcoinhandelaars hebben ingebroken. Dat gebeurde via phishing-e-mails met schadelijke links die naar medewerkers werden verstuurd.

Mining

De bitcoin wordt gegenereerd door speciale software te draaien op computers. Door de waardestijging van de bitcoin is het lucratief geworden om speciale supercomputers in het leven te roepen die zijn toegespitst op 'bitcoin-mining'.

Het is niet bekend hoeveel bitcoins Noord-Korea op deze manier heeft bemachtigd. Beveiligingsonderzoeker Bryce Boland van cybersecurityfirma FireEye zegt te denken dat Noord-Korea "een significant aantal mensen opleidt die bitcoin begrijpen, om zo hun activiteiten uit te breiden".

Volgens experts zou het land zijn bitcoins kunnen inwisselen voor andere digitale valuta, en uiteindelijk voor een sterke munt als de dollar. Door de ingebouwde anonimiteit van de bitcoin en andere cryptovaluta kan dat moeilijk te traceren zijn.