Google verwijdert zijn videodienst YouTube van de Amazon-apparaten Echo Show en Fire TV. Die stap is onderdeel van een escalerende ruzie met de webwinkelgigant.

Dat bevestigt een woordvoerder van Google woensdag tegen Engadget. De woordvoerder zegt te proberen een overeenkomst met Amazon te bereiken.

In de webwinkel zijn verschillende producten van Google, zoals de Chromecast en Google Home, niet verkrijgbaar. Amazon lijkt die producten uit zijn winkel te weren, omdat ze concurreren met gadgets van eigen makelij.

"Gezien dit gebrek aan wederkerigheid ondersteunen we YouTube niet meer op de Echo Show en Fire TV," aldus de Google-woordvoerder. "We hopen snel een overeenkomst te bereiken om deze kwesties op te lossen."

Webversie

Google trok de YouTube-app eerder al terug van de Echo Show, een slimme speaker met scherm. Maar Amazon wist de dienst weer werkend te krijgen door gebruikers om te leiden naar de webversie van YouTube. Daar steekt Google nu een stokje voor.

Amazon noemt het "een teleurstellend precedent" dat sommige bezoekers van de YouTube-website worden geblokkeerd. Een woordvoerder van Amazon gaat niet in op de weigering om Googles producten te verkopen via de webwinkel.

Amazon verwijderde onlangs ook enkele producten van Google-zusterbedrijf Nest uit zijn webshop. Die producten, waaronder een slimme beveiligingscamera en een versie van de slimme thermostaat van Nest, concurreren niet met eigen hardware van Amazon.

De Echo Show-speaker van Amazon is in Nederland niet verkrijgbaar. De Fire TV Stick van Amazon is sinds kort wel in Nederland te bestellen.