Slechts een derde van de schoolwebsites maakt gebruik van HTTPS om de verbinding te versleutelen.

Dat blijkt uit onderzoek van Open State, waarbij is gekeken naar 6.431 schoolsites. Daarvan gebruiken 2.055 websites een veilige HTTPS-verbinding. Bij 590 van de beveiligde sites wordt het gebruik van HTTPS niet afgedwongen.

Websites kunnen het verkeer van gebruikers met een HTTPS-verbinding versleutelen. Het is hierdoor lastiger om de gegevens bijvoorbeeld te onderscheppen door op eenzelfde wifi-verbinding af te luisteren.

Op meerdere van de onbeveiligde schoolsites zou het mogelijk zijn om in te loggen of formulieren in te sturen. Deze persoonsgebonden informatie zou door het ontbreken van HTTPS ook te onderscheppen zijn.

Primair onderwijs

Van de websites in het primair onderwijs zou slechts 29 procent een HTTPS-verbinding gebruiken. Binnen het speciaal onderwijs ligt dit percentage even hoog, terwijl bij het voortgezet onderwijs 46 procent de verbinding beveiligt.

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs en hogeronderwijs zouden sites veel vaker beveiligd zijn. In respectievelijk 77 procent en 82 procent van de gevallen wordt een HTTPS-verbinding ingezet.

Uit eerder onderzoek bleek dat een kwart van de webwinkels geen HTTPS-verbinding gebruikt. Het merendeel van de zorgwebsites heeft ook een onveilige verbinding.