Het overlijden van Tijn Kolsteren, de jongen die wereldwijd bekend werd door zijn nagellakactie voor Serious Request, was dit jaar het meest besproken onderwerp onder Nederlandse Facebook-gebruikers.

Dat meldt Facebook woensdag in zijn jaaroverzicht van 2017.

De 6-jarige jongen kwam eind 2016 in de publiciteit tijdens de jaarlijkse actie van radiozender 3FM. Hij leed aan hersenstamkanker maar zette zich bij het Glazen Huis en ook daarna in voor het goede doel met zijn nagellakactie. Tijn haalde met zijn actie 2,5 miljoen euro op.

De inzet van de jongen kwam internationaal in het nieuws. Toen bekend werd dat hij begin juli als gevolg van zijn ziekte was overleden, volgden duizenden steunbetuigingen uit het hele land.

Hoe de 6-jarige Tijn heel Nederland aan het nagellakken bracht
138
Hoe de 6-jarige Tijn heel Nederland aan het nagellakken bracht

Zwarte Piet en de verkiezingen

Het tweede meest besproken Nederlandse onderwerp op Facebook was dit jaar de bij Dokkum geblokkeerde anti-Zwarte Piet-demonstratie. Op 18 november werden op de A7 bussen met demonstranten tegengehouden, die tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum wilden demonstreren tegen Zwarte Piet.

Voorstanders van de traditionele Zwarte Piet brachten de bussen met demonstranten tot stilstand. Uit angst voor verdere ongeregeldheden werd de toegestane actie van de demonstranten alsnog door de burgemeester van Dokkum verboden. Op 2 december werd de demonstratie in Dokkum ingehaald.

Op de derde plaats staan de landelijke Tweede Kamerverkiezingen, die op 15 maart werden gehouden. Daarop volgde de langste kabinetsformatie uit de Nederlandse geschiedenis. Pas 225 dagen na de verkiezingen werd op 26 oktober 2017 het kabinet-Rutte III beëdigd.

Overleden muzikanten

Ook het overlijden van bekende muzikanten hield de Nederlandse Facebook-gebruiker bezig. De dood van Linkin Park-zanger Chester Bennington in juli van dit jaar was het vierde meest besproken onderwerp op Facebook.

Het overlijden van voormalig Soundgarden-zanger Chris Cornell in mei van dit jaar staat op plaats zeven. De dood van rock and roll-pionier Chuck Berry staat op de achtste plaats.

Voetbal

De Europa League-finale tussen Ajax en Manchester United die eind mei in Stockholm werd gespeeld, is het zesde meest besproken onderwerp, na het optreden van Robbie Williams in het Nijmeegse Goffertpark. Ajax verloor de finale met 2-0 van Manchester en Williams had een uitverkocht concert.

Op de negende plaats staat het verlies van Feyenoord van Excelsior in mei. Door de nederlaag moesten Feyenoord-fans nog wat een week langer wachten tot hun club zich na achttien jaar weer landskampioen mocht noemen.

De lijst wordt afgesloten door de speech tegen Donald Trump die actrice Meryl Streep in januari gaf tijdens de uitreiking van de Golden Globes. Streep sprak zich uit tegen de uitspraken van Trump over asielzoekers. De toen nog niet beëdigde Amerikaanse president sloeg terug door haar "de meest overgewaardeerde actrice" te noemen.

Wereldwijd was Internationale Vrouwendag het meest besproken onderwerp op Facebook.