De Chinese president Xi Jinping belooft het wereldwijde internet toegankelijk te houden in China.

Dat zei Xi zondag in een voorgelezen verklaring tijdens China's grootste cyberconferentie in de stad Wuzhen, meldt Reuters.

"De ontwikkeling van China's cyberspace gaat in een hogere versnelling. China's deuren zullen alleen maar verder open gaan", aldus Xi.

Toch blijft 'cyber-soevereiniteit' centraal staan in de ontwikkeling van internet in China. Met die soevereiniteit bedoelt het land de mogelijkheid om internet binnen zijn eigen grenzen te reguleren, zonder bemoeienis uit het buitenland.

Strengere internetwetten

China heeft zijn internetwetten het afgelopen jaar aangescherpt. Zo mogen techbedrijven minder data over gebruikers verzamelen, en data die verzameld wordt moet binnen de grenzen van China worden opgeslagen.

Buitenlandse techbedrijven hebben daarom nieuwe datacentra in China moeten bouwen. Die bedrijven moesten tevens apps blokkeren die het omzeilen van de Chinese firewall mogelijk maken. Zo haalde Apple dit jaar alle VPN-apps uit de Chinese App Store.

Tijdens de cyberconferentie Wuzhen spreken onder meer Apple-topman Tim Cook en Google-topman Sundar Pichai. Toch is Google in China niet bereikbaar, net als Facebook, Twitter en de meeste westerse nieuwsmedia.

Tim Cook maakte tijdens de conferentie bekend dat een kwart van de inkomsten van de App Store verdiend zijn door Chinese ontwikkelaars.