Samsung heeft samen met provider KDDI een test afgerond, waarmee ze demonstreerden dat een internetsnelheid van 1,7 gigabit per seconde in treinen gerealiseerd kan worden.

Dat maakte Samsung op zijn website bekend.

Samsung en KDDI slaagden erin een 5G-verbinding op te zetten. Er werd een internetsnelheid in de trein gemeten van 1,7 Gbps terwijl hij ruim honderd kilometer per uur reed. Daarvoor gebruikten de bedrijven een 5G-ontvanger en -router. De test werd uitgevoerd tussen 17 en 19 oktober in de Japanse stad Saitama, nabij Tokio.

Bij de test was een camera in de trein aanwezig, die 4K-beelden opnam en over het netwerk verzond. Daarnaast werd bewezen dat een video met 8K-resolutie gedownload kon worden aan boord van de trein. Samsung zegt dat de test aantoont dat 5G-apparaten ingezet kunnen worden voor verbeterde wifi in de trein.

5G-teststeden

Woensdag werd bekend dat een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Nederland een officiële teststad voor de mobiele netwerktechnologie 5G benoemt.

De Europese Commissie riep EU-lidstaten eerder op om '5G-steden' aan te wijzen, waar de nieuwe netwerken getest kunnen worden. De bedoeling is dat in 2020 een werkend 5G-netwerk beschikbaar is in deze steden.