De 23-jarige Karim Baratov heeft toegegeven dat hij de servers van techbedrijf Yahoo heeft gehackt.

Dat deed Baratov in een rechtszaak over de hack, schrijft Gizmodo. De man pleit schuldig te zijn van computerfraude- en misbruik, en achtmaal identiteitsdiefstal.

Bij de cyberaanval in 2014 wist Baratov met vermoedelijk drie anderen in te breken op de servers van techbedrijf Yahoo. Bij de hack werden de gegevens van een half miljard gebruikers gestolen.

Baratov werd na zijn arrestatie in Canada uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Eerder beweerde hij nog onschuldig te zijn, maar rechtbankdocumenten afgelopen weekend wezen er op dat hij alsnog schuldig zou gaan pleiten. Dat heeft hij nu gedaan.

Twintig jaar

De man kan worden veroordeeld tot een celstraf van maximaal twintig jaar. Hij wordt beschuldigd van het hacken van tachtig accounts, waarvan vijftig bij Google worden beheerd. De rechter oordeelt in februari.

De andere betrokkenen zouden in Rusland wonen. De kans is daarom klein dat ze aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd. Twee van de verdachten zouden werken bij Russische inlichtingendienst FSB, wat suggereert dat de aanval in opdracht van de overheid is uitgevoerd.