YouTube heeft in de afgelopen week ruim 150.000 video's verwijderd die op kinderen waren gericht, maar ongepast materiaal bevatten.

Ook zijn 270 accounts helemaal verwijderd van het videoplatform, stelt YouTube dinsdag in een verklaring aan Vice News.

De site houdt de grote schoonmaak na berichtgeving over aanstootgevende video's met personages uit populaire kinderseries. Ook waren op YouTube video's te zien waarin kinderen zelf in benarde situaties terechtkwamen.

In een populair artikel op Medium schreef auteur James Bridle dat veel van de video's automatisch gegenereerd leken te zijn door algoritmes. Via de zoekfunctie van YouTube en de functie die automatisch gerelateerde video's afspeelt na het einde van een andere video, konden de filmpjes van relatief obscure kanalen toch nog bij grote hoeveelheden kinderen terechtkomen.

De aanstootgevende video's werden ook aangetroffen in YouTube Kids, een speciale kinder-app van YouTube die in Nederland niet beschikbaar is.

Reacties

Daarnaast vond de BBC onlangs ongepaste reacties onder verschillende video's die werden gemaakt door kinderen. Het leek onder meer te gaan om reacties van kindermisbruikers die hen aanmoedigden om zich uit te kleden. YouTube heeft sindsdien besloten om de reacties onder 625.000 video's uit te zetten.

Ook zijn de advertenties verwijderd van 2 miljoen video's op 50.000 kanalen die zich volgens YouTube "voordeden als kindvriendelijk materiaal". "Materiaal dat kinderen in gevaar brengt is weerzinwekkend en onacceptabel voor ons."

Verschillende adverteerders, waaronder Adidas, Mars en HP, trokken zich tijdelijk terug van YouTube na berichtgeving over de problematiek. Het is niet voor het eerst dat dat gebeurt. Vorig jaar ontstond ook al een tijdelijke exodus van adverteerders nadat bleek dat video's van radicale extremisten lange tijd ongemoeid op YouTube konden blijven staan.

Ook daar heeft YouTube uiteindelijk streng tegen opgetreden. Het videoplatform claimt dat de meerderheid van zulke video's nu automatisch kan worden opgespoord door algoritmes.