Facebook brengt zijn methode voor het herkennen van suïcidale gebruikers vooralsnog niet uit in de EU. Verder wordt de technologie wel wereldwijd uitgerold.

Dat meldt Facebook maandag. Facebook noemt geen reden voor het uitzonderen van Europa in de wereldwijde uitrol van de technologie.

Waarschijnlijk speelt de strenge Europese wetgeving daarbij een rol. Die wet verbiedt bedrijven als Facebook om profielen met gevoelige informatie over hun gebruikers op te stellen. Zo biedt Facebook binnen Europa ook geen automatische gezichtsherkenning.

Patroonherkenning

De technologie voor het herkennen van suïcidale gebruikers, is gebaseerd op zogenoemde patroonherkenning met kunstmatige intelligentie. Facebook test die technologie sinds maart in de VS.

Berichten en live-video's van gebruikers worden gescand op suïcidale uitingen, maar ook op reacties die daar eventueel op wijzen. Reacties als 'Ben je oké?' of 'Kan ik helpen?' kunnen volgens Facebook een indicatie zijn van een suïcidale gebruiker.

De patroonherkenning helpt volgens Facebook om gevallen van suïcidale neiging te vinden die bijvoorbeeld niet rechtstreeks door gebruikers worden gemeld, met bijvoorbeeld de meldingsfunctie van de site.

Uitbreiden

De functie heeft er de afgelopen maand in meer dan honderd gevallen voor gezorgd dat er een hulpverlener naar een Facebook-gebruiker werd gestuurd.

Facebook wil het systeem verder uitbreiden om suïcidale neigingen nog beter te herkennen. Daarbij kan de gebruiker bijvoorbeeld worden aangespoord een hulpnummer te bellen.

Ook kan het systeem onderscheid maken tussen acute en minder dringende meldingen. Die worden bekeken door een team met experts, dat de komende tijd ook wordt uitgebreid.