Uber moet een proef met zijn carpooldiensten Uber Night en Uber Day in Israël staken.

Dat heeft de rechter bepaald, meldt Reuters. Onder andere de Israëlische minister van Transport en de vakbond voor taxichauffeurs hadden zich tegen de carpooldiensten uitgesproken. 

Uber begon zijn proef met Uber Night, een carpooldienst voor mensen die ’s nachts reizen. Eerder deze maand werd het programma uitgebreid met Uber Day voor dagritten.

Omdat de chauffeurs geen licenties hebben, zou er sprake zijn van een illegale taxidienst. De gewone diensten van Uber mogen wel worden aangeboden, mits chauffeurs vergunningen hebben.

Uber zei dat het niet ging om een taxidienst, omdat de gevraagde vergoedingen enkel nodig waren om de onderhoudskosten voor auto’s te dekken. 

"We werken samen met de autoriteiten van Israël om te onderzoeken hoe we veilige en betaalbare alternatieven voor transport kunnen aanbieden", aldus een woordvoerder van de taxidienst.

UberPop

Uber Day en Night lijken vergelijkbaar met het in Nederland verboden UberPop. Gebruikers kunnen samen afspreken om ergens heen te rijden.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelde in september dat UberPop in Nederland verboden blijft. Ook in Nederland was het gebrek aan taxilicenties een bezwaar.