Een aantal grote bedrijven maakt voorlopig geen reclame meer op YouTube, omdat hun advertenties werden getoond bij filmpjes waarop schaars geklede kinderen te zien zijn.

De stap komt nadat de Britse krant The Times de praktijk aan het licht had gebracht. Onder meer Mars, Adidas, Deutsche Bank en HP trekken hun advertenties terug van YouTube.

De filmpjes zijn niet seksueel van aard, maar zijn wel vaak voorzien van seksueel getinte commentaren. Iedereen kan filmpjes uploaden bij YouTube. Het bedrijf koppelt daar dan reclames aan en deelt de advertentie-inkomsten bij die filmpjes met de makers ervan.

Deutsche Bank zegt een reclamecampagne te hebben stilgezet zodra duidelijk werd bij wat voor video's de reclame werd getoond. Mars ging nog een stap verder en zegt niet meer op YouTube en bij Google te adverteren totdat dat bedrijf maatregelen heeft genomen om herhaling te voorkomen.

Andere bedrijven die hun advertenties hebben stopgezet, zijn supermarktketen Lidl, chocolademaker Cadbury's en drankbedrijf Diageo.

Ophef

YouTube heeft inmiddels aangegeven aan een oplossing te werken. "Er zouden geen advertenties bij dit soort video's moeten worden getoond", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

YouTube kwam eerder deze week al in opspraak door filmpjes van kinderen in verontrustende situaties, zoals bijvoorbeeld in vastgebonden positie. Ook die kinderen hebben vaak weinig verhullende kleding aan.

Ook zou het controlesysteem dat de reacties onder video's voor kinderen in toom moet houden niet goed werken. Dat bleek vrijdag uit onderzoek van de BBC. Meldingen over ongepaste reacties zouden niet altijd goed door komen.

In Nederland was ophef over kinderen die gewelddadige filmpjes te zien kregen door het algoritme dat nieuwe filmpjes aanraadt. Bovendien waren er speciale op kinderen gerichte filmpjes die ongeschikte scenes, vaak gewelddadig, bevatten.