WASHINGTON - Liefhebbers van computerspelletjes in de Verenigde Staten kunnen vanaf dit weekeinde hun hart ophalen. Vlak voor Pasen gaf Sony het startsein voor de verkoop van zijn draagbare PlayStation. De Japanse elektronicagigant is daarmee de strijd aangegaan met Nintendo, dat met zijn Gameboy in dit segment marktleider is.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Sony noemt de PlayStation Portable (PSP) ook wel de multimedia walkman van de 21e eeuw, naar de Walkman waarmee het concern in de vorige eeuw furore maakte. Indertijd betrad Sony met de Walkman (alleen muziek) nog onontgonnen terrein. De situatie is nu wel anders, niet alleen omdat het de hete adem voelt van concurrent Nintendo maar ook omdat de PlayStation zelf volgens kenners wat mindere kanten heeft.

Chips

De bedoeling was eigenlijk dat de PSP vlak voor Pasen ook in Europa op de markt zou komen. Sony zag daarvan af omdat er een gebrek was aan chips voor de apparaten. Het concern wilde bovendien meer exemplaren beschikbaar houden voor de lucratieve markt in de Verenigde Staten, waar de economie er een stuk beter voor staat dan hier.

In de nacht van donderdag op vrijdag konden computerfanaten al in de Amerikaanse winkels terecht voor de draagbare PlayStation. Hoeveel exemplaren er op de eerste verkoopdag over de toonbank zijn gegaan, is niet bekend, maar een telefonische rondgang langs enkele zaken in de regio Washington leerde dat het niet overal storm liep. Veel Amerikanen vinden kennelijk de prijs van 250 dollar te hoog.

Welkomstgeschenk

Tot nu toe was Sony met zijn "gewone" PlayStation marktleider bij computerspelletjes in huis. Met de lancering van de draagbare variant treedt het bedrijf in het vaarwater van Nintendo. De PSP van Sony is al sinds december te koop in Japan. De PSP is behalve voor spelletjes ook geschikt voor het afspelen van muziek en films. De eerste miljoen kopers in de Verenigde Staten krijgen bij wijze van welkomstgeschenk een kopie van Spiderman 2.

Sony mikt erop dat de muziek- en filmfuncties van de PSP veel mensen over de streep zal trekken. Bovendien heeft het concern een groot marketingapparaat achter de hand. Of Sony het daarmee zal redden is nog de vraag, want concurrent Nintendo heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten. Vorig jaar introduceerde het de zogeheten DS, genoemd naar de twee schermpjes (Double Screen) die het apparaat heeft. Hoewel enkele miljoenen mensen de DS inmiddels hebben aangeschaft, vallen de verkoopcijfers toch tegen.

Universal Media Disc

De PSP zelf heeft volgens kenners ook wat minpuntjes omdat Sony koos voor een nieuw medium voor het afspelen van muziek en films. De markt is wat dat betreft al aardig verzadigd, maar dat weerhield het Japanse concern er niet van de zogeheten Universal Media Disc te ontwikkelen.

Geheugenkaart

Een ander punt van kritiek vormt de geheugenkaart (memory stick) met niet meer dan 32 megabyte. Die kan nog niet eens de inhoud van een cd herbergen. Ter vergelijking: de populaire iPod van de Amerikaanse computerfabrikant Apple is goed voor maximaal 60 gigabyte.