LONDEN - Een nieuwe technologie voor snel internet staat voor de deur. Wimax , het snelste draadloos internet tot nu toe, moet de grote concurrent worden van glasvezel, umts, adsl en kabelinternet. Tenminste, dat is de verwachting van de markt en analisten.

"Wimax is de technologie die de volgende miljard mensen op het internet gaat krijgen", stelt Dirk Roziers, productmanager van de draadloze divisie van chipfabrikant Intel. Wimax heeft, in tegenstelling tot het kleine broertje WiFi, een bereik van tientallen kilometers. WiFi komt tot enkele meters.

Dertig kilometer

Volgens Roziers is Wimax met name geschikt om dunbevolkte gebieden aan het internetten te krijgen. "Ik denk dan bijvoorbeeld aan landen zoals India. Daar zijn veel mensen hoog opgeleid maar het is niet rendabel voor bedrijven om overal snel internet aan te leggen." Om het draadloze internet te krijgen, moeten er antennes geplaatst worden. Deze hebben een bereik van gemiddeld 30 kilometer. Het signaal wordt dan opgepikt door de computer die verbinding maakt met het internet.

Wimax is op dit moment nog te duur voor consumenten om thuis te gebruiken. Dat komt omdat er nu nog in de fabrieken geen hoge productie is van de Wimax-chips. "We verwachten eind 2006 of begin 2007 dat de nieuwste laptops worden uitgerust met chipjes die toegang geven tot het snelle internet." In 2008 is het de bedoeling dat de uitgebreide mobiele telefoons (smartphones) de chipjes standaard krijgen. Op dit moment is iedere laptop wel al uitgerust met een chip voor WiFi.

In Nederland heeft het telecombedrijf Enertel al enkele zakelijke klanten in grote steden aangesloten op het snelle draadloze internet. Het gaat om steden als Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Volgens Keimpe Algra, directeur van de afdeling Wireless, is het voor Enertel juist voorlopig niet de bedoeling om dunbevolkte gebieden in Nederland aan te sluiten. "In de grote steden en bij Schiphol is op dit moment voor ons de winst te behalen." Enertel biedt Wimax nu alleen nog aan voor de zakelijke markt. "Consumenten staan hoog op onze prioriteitenlijst, maar daar is het nu nog te duur voor."

Rob van Esch, directeur van de Vecai (de branchevereniging voor kabelbedrijven) ziet de komst van Wimax met argusogen tegemoet: "Wimax gaat zeer waarschijnlijk concurreren met de kabelbedrijven, die ook snel internet aanbieden. De technologie moet zich nog wel bewijzen. Zo is nog onduidelijk of het bereik door bijvoorbeeld dikke muren van een flatgebouw kan".

Volgens Van Esch wordt de concurrentie tussen infrastructuren steeds heftiger. Hij doelt dan op de verschillende manieren waarop mensen kunnen internetten, zoals via adsl, kabel, de normale telefoonlijn en dan sinds kort via WiFi, glasvezel en ook zelfs via satelliet. Wimax is de nieuwste techniek in dat rijtje.

De veiligheidsproblemen die er met WiFi waren, zijn volgens Roziers met Wimax nagenoeg opgelost. Bij Wifi was het netwerk niet altijd volledig beveiligd, daardoor kon iedereen bewust of onbewust op het netwerk van iemand anders gaan internetten. "We hebben veel geleerd van Wifi. Daardoor is in Wimax de veiligheid standaard meegenomen", aldus Roziers.