YouTube heeft het populaire kinderkanaal Toy Freaks gesloten na toenemende kritiek op de grote hoeveelheid video's op het platform die ongeschikt zouden zijn voor kinderen.

Het videoplatform laat tegenover TechCrunch weten dat de sluiting van het kanaal onderdeel is van eerder aangekondigde verscherpte maatregelen tegen ongepaste video's die zich op jonge kijkers richten.

Het kanaal Toy Freaks publiceerde onder meer video's waarin de beheerder van het kanaal zijn dochters op video liet schrikken, of samen met hen bekende kinderliedjes uitbeeldt. Op de hoofdpagina van het kanaal is te lezen dat het account "is beëindigd vanwege schending van de communityrichtlijnen van YouTube".

Toy Freaks stond op plek 68 in de lijst van populairste YouTube-kanalen, met ruim zeven miljoen abonnees en meer dan zes miljard views.

Aangescherpt beleid

Eerder liet YouTube nog weten dat dergelijke video's aangepast zouden worden zodat zij enkel nog zichtbaar zijn voor gebruikers van achttien jaar of ouder, maar in het geval van Toy Freaks zijn alle video's verwijderd. 

Er is al langere tijd kritiek op het beleid van YouTube met betrekking tot kindervideo's en de speciale kinderapp YouTube Kids. De afgelopen weken verschenen er weer twee stukken waarin de wildgroei aan bizarre video's wordt aangekaart.

De video's zijn veelal een combinatie van bekende tekenfilmfiguren en gewelddadige of angstaanjagende scenario's. De video's gebruiken populaire trefwoorden om in de zoekresultaten en voorgestelde video's terecht te komen.