AMSTERDAM - De scholier, Jeff Weise, die maandag in de Amerikaanse staat Minnesota negen mensen doodschoot, heeft zich een jaar eerder aangesloten bij een nationalistische website in de VS. In het forum is te lezen hoe de jongen altijd al een "natuurlijke bewonderaar" was voor Hitler en "zijn moed om grote bevolkingsgroepen aan te pakken".

Bekijk video: Modem/ Breedband

Weise schoot zijn grootvader en diens vrouw dood en richtte daarna een bloedbad aan op zijn school, de Red Lake High School. Bij het detectiepoortje bij de ingang doodde hij een bewaker, waarna hij het vuur opende in een klaslokaal. Na zijn moordpartij, schoot de jongen zichzelf neer.

Een jaar geleden, op 19 april 2004 schreef de jongen, zelf een afstammeling van de Ojibwe-indianen, dat hij werd verdacht van het plannen van een aanslag op 20 april, de geboortedag van Hitler. Volgens hem was dat onzin: "Alleen omdat ik ervoor uit kom dat ik een nationalist ben, raad eens wie ze verdenken?". Zijn forumnaam was 'Todesengel', dezelfde bijnaam die Nazi-dokter Josef Mengele tijdens zijn experimenten in concentratiekamp Auschwitz kreeg.

Een maand later op 26 mei vertelde Weise aan zijn forumgenoten dat de dreiging op school over was en dat hij nadenkt om een meer actievere rol te spelen. "Kan ik iets anders doen dan alleen maar berichten plaatsen op dit forum? Ik kan bijvoorbeeld mensen recruiteren."

De andere forumleden vragen dan aan Weise hoe het zit met de indianenreservaat. Of daar ook nationalisten tussen zitten, waarop de scholier antwoordde: "Ik denk dat de meeste mensen in het reservaat wel positief tegenover een rassenvraag staan. Ik vroeg laatst aan een tiener in het reservaat of zij trots was om een 'Native American' te zijn. Het antwoord was 'echt wel'".

Vergiftigd

Weise laat in het forum blijken dat hij goed op de hoogte was van de rassenleer van Adolf Hitler. Die gaat ervan uit dat de geschiedenis wordt bepaald door de strijd die rassen met elkaar aangaan. Volgens de Nazileer zou het sterkste en zuiverste ras uiteindelijk de wereld beheersen. Zuiverheid van het ras is voor Nazi's erg belangrijk.

"Maar de enige die niet positief reageren op de rassenvraag zijn de leraren op school. Daardoor denken een hoop studenten dat nationalisten uitschot zijn, ze zijn vergiftigd door de ideeën van de leraren. Als ik het onderwerp aandraag dat verschillende rassen zich niet moeten mixen, dan wordt ik een rascist genoemd. Onze stam is ook te veel gemixt met andere soorten mensen, we hebben puur bloed nodig."

De scholier schoot maandag 21 maart 2005 met twee handvuurwapens en een geweer lukraak om zich heen. Angstige leerlingen en medewerkers barricadeerden deuren van klaslokalen en belden de politie. De dader zou glimlachend en zwaaiend schoolgenoten onder vuur hebben genomen.


De schutter op een ongedateerde familiefoto