Het kabinet gaat in gesprek met media en technologiebedrijven om oplossingen te bedenken voor buitenlandse beïnvloeding van de publieke opinie en democratische processen.

Landen als Rusland proberen zich te mengen in verkiezingen en zaken als de MH17-ramp, schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Zulke politieke beïnvloeding noemt zij "volstrekt onwenselijk". Door de opkomst van het internet is het volgens de minister "makkelijk, snel, anoniem en goedkoop" geworden om desinformatie te verspreiden.

Rusland deed dat onder meer via een website die zich voordeed als een officiële Nederlandse overheidspagina, schrijft Ollongren. Ze lijkt te verwijzen naar de website netherlands-embassy.ru, een pagina die van de Nederlandse ambassade in Moskou lijkt te zijn. 

In januari schreef NRC al over het bestaan van deze website, waar het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zelf naar linkte. De website staat nog altijd online en lijkt niet door Nederland offline gehaald te kunnen worden.

AIVD

Media en technologiebedrijven spelen volgens Ollongren "een belangrijke rol bij de afweging of er sprake is van bijvoorbeeld valse berichtgeving op sociale media". Het kabinet wil dat zij de verspreiding van zulke desinformatie tegengaan.

De AIVD onderzoekt de digitale dreiging van buitenlandse staten. Om dit onderzoek te blijven uitvoeren is volgens het kabinet de controversiële 'aftapwet' nodig, die de diensten meer bevoegdheden geeft om internetverkeer te verzamelen. 

Over deze wet vindt volgend jaar een raadgevend referendum plaats. Onder de huidige inlichtingenwet is het overigens al toegestaan om buitenlandse hackers of spionnen gericht af te luisteren of terug te hacken.