AMSTERDAM - Iedere achttien minuten worden consumenten die aan het internetten zijn, bestookt door inbrekers die gegevens van hun computer proberen te halen. Het lukt ze ook als consumenten onvoldoende veiligheidsmaatregelen hebben genomen, dit zegt de Consumentenbond tijdens de 'surf op safe'-bijeenkomst in Amsterdam dinsdag.

De Consumentenbond vreest dat als er niet snel iets verandert aan de onveiligheid van de pc consumenten zich uiteindelijk afkeren van digitale producten en diensten.

De bond vindt dat aanbieders van digitale producten en diensten zich ervan bewust moeten zijn, dat onveiligheid leidt tot onmacht. Dit gevoel van onveiligheid trekt een zware wissel op consumentenvertrouwen en innovatie en het leidt tot afkeer van digitale producten en diensten.

Tevens wil de consumentenorganisatie dat aanbieders van digitale producten en diensten, zoals computerfabrikanten en internetproviders, naast een veiligheidsgarantie ook 'affe' producten leveren. Een computer mag niet zonder antivirussoftware en een firewall worden geleverd en bijvoorbeeld een draadloos modem mag niet geleverd worden als de beveiliging standaard uitstaat.

De veiligheidsgarantie moet ertoe leiden dat consumenten met een gerust hart internet kunnen gebruiken. De bond roept alle aanbieders op veilige producten en diensten te leveren. Daarnaast kan de overheid een actieve rol spelen bij het stimuleren van veiligheid op internet.