In navolging van onder meer de Europese Unie doet nu ook de Amerikaanse staat Missouri onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door techgigant Google.

Dat maakte de procureur-generaal van de staat, Josh Hawley, bekend tijdens een persconferentie op maandagmiddag lokale tijd.

Hawley wil weten of Google de mededingingswetten van Missouri overtreedt. Het gaat daarbij onder meer om de prijsvergelijking Google Shopping, waarvoor de Europese Commissie Google een boete van 2,4 miljard euro oplegde eerder dit jaar.

Ook wil Hawley inzicht in de manier waarop Google gegevens van gebruikers verzamelt en hoe het de content van andere websites gebruikt. 

De procureur-generaal liet tijdens de persconferentie weten dat hij het onderzoek deels instelt naar aanleiding van de boete door de Europese Commissie. "We zijn bezorgd dat ze in een soortgelijke gedragspatroon zitten in de Verenigde Staten", aldus Hawley, meldt The Wall Street Journal.

Google heeft vooralsnog niet gereageerd op het nieuwe onderzoek. De techgigant gaat in beroep tegen de boete door de Europese Commissie.