Tegen de Russische website DocPlayer, die automatisch pdf-bestanden van internetgebruikers publiceert, wordt geen actie ondernomen.

Dat laat minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid weten in een antwoord op Kamervragen die over de website zijn gesteld (pdf).

Op de site, die in handen is van een Rus, zouden 4,3 miljoen bestanden staan die door een computerprogramma worden verzameld en gepubliceerd. Omdat dit automatisch gebeurt, verschijnen ook privédocumenten op de website. Het gaat bijvoorbeeld om ingevulde belastingaangiften en overheidsdocumenten die door internetgebruikers per abuis online zijn gezet.

Dat dit soort documenten op de site staan noemt Grapperhaus "een kwalijke zaak". Maar volgens de minister is het niet duidelijk of de bestanden illegaal zijn verkregen.

Ook wijst Grapperhaus op de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens, die de bevoegdheid heeft om op te treden bij schendingen van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). De toezichthouder kan echter alleen ingrijpen als de verantwoordelijke in Nederland gevestigd is.

Zoekresultaten

Minister Grapperhaus schrijft dat het kabinet "waarde hecht aan een vrij en open internet". Daarom zou het niet de voorkeur hebben om de informatie via Google onbereikbaar te laten maken. Ook omdat daarmee de gegevens niet compleet van het internet verdwijnen.

De minister stelt dat mensen van wie persoonsgegevens ten onrechte op de website staan, een verwijderverzoek kunnen indienen bij zoekmachines. Daarmee verdwijnen de gegevens niet, maar worden ze minder goed vindbaar.