Uber moet zijn Britse chauffeurs behandelen als werknemers. Dat betekent onder meer dat ze minstens het minimumloon moeten ontvangen en recht hebben op pauzes en vrije dagen.

Dat bevestigde een rechter vrijdag, nadat Uber in beroep was gegaan tegen een eerdere uitspraak met dezelfde strekking.

Uber zegt een onafhankelijk platform te zijn dat passagiers en chauffeurs met elkaar in contact brengt. De chauffeurs kunnen daarom niet worden gezien als werknemers van Uber, beargumenteerde het bedrijf.

Het verlies van de rechtszaak betekent opnieuw een tegenslag voor Uber, dat in Londen onlangs zijn taxivergunning verloor. Volgens de toezichthouder in de Britse hoofdstad ging het bedrijf onder meer niet voorzichtig genoeg om met de veiligheid van passagiers.

Uber is in beroep gegaan tegen die beslissing en mag ondertussen zijn diensten blijven aanbieden in Londen. Op 11 december wordt het beroep van Uber in de Londense zaak gehoord.

Burgemeester Londen staat achter intrekken vergunning Uber
66
Burgemeester Londen staat achter intrekken vergunning Uber

Terugtrekken

Uber heeft in verschillende andere landen te maken met chauffeurs die meer rechten willen en toezichthouders die de regelgeving aanscherpen. Het bedrijf moest zich daardoor eerder al terugtrekken uit Denemarken en Hongarije.

Het nieuwe besluit van de Britse rechter heeft geen directe gevolgen voor alle 50.000 Uber-chauffeurs in het land. Maar met de uitspraak op zak zullen vermoedelijk wel meer chauffeurs zich beroepen op hun rechten als werknemer.

Uber zei vrijdag dat het bedrijf opnieuw beroep zal aantekenen tegen het vonnis. Volgens de firma, die ruim 60 miljard dollar waard is, vinden chauffeurs het juist fijn dat Uber het mogelijk maakt om flexibel te werken. Bovendien wordt al geïnvesteerd in een sociaal vangnet voor chauffeurs die te maken krijgen met ziekte, aldus een woordvoerder.