UTRECHT - Bijna 3,2 miljoen huishoudens hadden vorig jaar een snelle internetverbinding via de kabel of ADSL in huis. Dit betekent een groei van 63 procent ten opzichte van het aantal breedbandaansluitingen eind 2003, zo blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van Telecompaper.

Dit jaar verwacht de marktonderzoeker een groei van 40 procent, waarmee het merendeel van de huishoudens de beschikking krijgt over een snelle aansluiting op het wereldwijde web.

ADSL-aanbieders hadden een gezamenlijk marktaandeel van 58 procent, de kabelbedrijven waren goed voor 42 procent. Marktleider was KPN met een gecombineerd marktaandeel van al zijn dochterondernemingen van bijna 30 procent. Nummer twee was Wanadoo met 14,4 procent.

De cijfers wijken af van die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in februari presenteerde. Het CBS kwam toen na een steekproef onder de bevolking tot de conclusie dat de kabelbedrijven nog steeds de overhand hadden in breedbandinternet. Telecompaper zegt zich vooral te baseren op gegevens van de internetaanbieders zelf.