BERKELEY - De internetzoekmachine Ask Jeeves is overgenomen door de Amerikaanse televisie- en internetonderneming IAC/InterActive voor 1,85 miljard dollar (1,4 miljard euro). Dat maakte IAC/InterActive maandag bekend. Met de overname hoopt het concern de strijd aan te kunnen gaan met marktleiders Yahoo , Google en de zoekmachine van Microsoft.

Het mediaconcern IAC/InterActive wordt geleid door mediamagnaat Barry Diller. De onderneming opereert op het internet met onder meer de restaurantzoekmachine CitySearch , de datingsite Match.com en internetreisbureau Expedia . Naar verwachting wordt Ask Jeeves gekoppeld aan deze websites om zo meer advertentie-inkomsten binnen te halen en meer bekendheid te krijgen. De websites onder beheer van IAC/InterActive krijgen gemiddeld 44 miljoen bezoekers per maand.

De overname vindt plaats door een uitwisseling van aandelen. IAC/InterActive wisselt eigen aandelen tegen die van Ask Jeeves en koopt dan 60 procent van de aandelen terug die het daarvoor uitgeeft. Voor de opening van de beurs in New York schoot het aandeel Ask Jeeves met 24 procent omhoog. IAC/InterActive zakte 4 procent.

De strijd rond zoekmachines op het internet woedt al enige tijd. De belangrijkste zoekmachines, Google en Yahoo, zijn al geruime tijd bezig met het uitbreiden van hun dienstverlening om zo meer bezoekers te krijgen. Ook softwaregigant Microsoft wil met nieuwe technieken en diensten meer bezoekers trekken. Ask Jeeves was in december 2004 goed voor 5,3 procent van alle zoekopdrachten in de Verenigde Staten.

Barry Diller is een grootgewicht op de Amerikaanse mediamarkt. Diller zat eerder in het bestuur van de Franse mediagroep Vivendi Universal. Daarvoor zwaaide hij de scepter over de filmstudio's van Fox en Paramount. De steenrijke Diller is eigenaar van verschillende thuiswinkelkanalen.