Facebook gaat zijn Nederlandse gebruikers geld laten inzamelen voor persoonlijke goede doelen.

De Fundraisers-functie is al sinds mei beschikbaar, maar kon tot voorheen alleen worden gebruikt om te doneren aan geverifieerde goede doelen. Nu kan ook een persoonlijk doel worden bedacht. 

Op een speciale pagina kunnen Facebook-gebruikers invoeren voor welk doel ze geld op willen halen. Dit kan voor zichzelf zijn of voor een vriend. Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk om geld op te halen voor de operatie van een huisdier of de aanschaf van studieboeken.

De inzamelacties zijn openbaar, maar alleen Facebook-gebruikers kunnen een donatie achterlaten. Elke actie moet worden goedgekeurd door Facebook. Dat gebeurt binnen 24 uur, belooft het bedrijf.

Commissie

Facebook ontvangt een commissie van 30 eurocent plus 8,2 procent van het opgehaalde bedrag. Het sociale netwerk zegt geen winst te willen maken op de Fundraisers-functie, maar zo wel zijn kosten te dekken. Het gaat onder meer om betaalkosten, fraudepreventie en personeelskosten.

Behalve naar Nederland komt de nieuwe functie naar nog vijftien andere landen, waaronder België, Duitsland en Spanje. 

Facebook benadrukt dat het nog gaat om een bètaversie, maar alle gebruikers hebben hier al wel toegang toe. In de komende weken wordt de optie breder uitgerold.