LEIDEN - Een kwart van alle computers in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is slecht beveiligd. Volgens computerbeveiliger Symantec zijn de landen daarom extra kwetsbaar voor misbruik, virusuitbraken en computeraanvallen.

Het is tevens een indicatie dat internetters in die landen zich onvoldoende bewust zijn van de gevaren. Nederland gebruikt veelal goed beschermende systemen.

De snelle groei van het aantal breedbandgebruikers is een van de verklaringen voor het grote Britse en Amerikaanse aandeel, stelde Symantec maandag in zijn halfjaarlijkse 'dreigingsanalyse'.

Onervaren gebruikers weten niet welke beveiligingsmaatregelen ze moeten treffen voor hun nieuwe continue snelle internetverbinding. Hoewel ook veel Nederlandse internetters overstappen op een snelle verbinding, is in ons land een veel kleiner deel (minder dan 2 procent) van de computers slecht beveiligd.

Directeur P. Dalvinck van Symantec Benelux sprak maandag van een "gigantische" toename van het aantal particuliere- en bedrijfssystemen dat doelbewust is geïnfecteerd voor misbruik. Symantec stelt met grote zekerheid dat criminelen kwetsbare systemen opsporen en verzamelen om in de toekomst aanvallen mee te kunnen uitvoeren. Kwaadwillenden die beschikken over een zogenoemd botnetwerk (netwerk van slecht beschermde systemen), kunnen bedrijven bedreigen, afpersen, chanteren en beschadigen, aldus Dalvinck.

De Nederlandse branche-organisatie van internetwinkels, Thuiswinkel.org, begint "rond de zomer" een meldpunt waar gedupeerde winkeliers en consumenten zich kunnen melden, aldus directeur Wijnand Jongen. De organisatie wil zo een beeld krijgen van de omvang van fraude op het internet. "Ook hopen we zo op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkelingen, want de internetcriminelen zitten niet stil".

De jongste trend is volgens Jongen het zogenoemde 'fishing', waarbij criminelen een nepwinkel opzetten op internet. Iemand die daar winkelt, krijgt geen goederen, maar loopt wel het risico zijn geld kwijt te raken. Deze vorm van oplichting komt ook in Nederland voor, maar Jongen kan geen concrete cijfers geven. Overigens benadrukt hij dat de branche-organisatie geen actie kan ondernemen op de fraudemeldingen.