HILVERSUM - Artsenorganisatie KNMG wil dat er een eind komt aan de verstrekking van zware medicijnen via internet. "Wij vinden dat het voorschrijven van geneesmiddelen via internet heel beperkt moet plaatsvinden en alleen als je weet dat het geen risico's met zich meebrengt", verklaarde beleidscoördinator gezondheidsrecht J. Legemaate zaterdag in televisieprogramma NOVA.

De KNMG reageerde zaterdag op de zelfmoord van een 44-jarige vrouw met middelen die ze van een internetarts op doktersonline.com kreeg. De arts schreef haar de pijnstiller Depronal voor. "Je kunt dat gebruiken bij zelfdoding. Een arts moet de aanvrager eerst gezien en onderzocht hebben voor hij zo'n recept uitschrijft", zei Legemaate.

Minister Hoogervorst noemde het deze week een "ongewenste ontwikkeling" dat internetartsen medicijnen voorschrijven aan mensen met wie ze geen behandelrelatie of fysiek contact hebben. Internet moet ondersteunend zijn, benadrukte hij. Volgens de minister is er geen nieuw verbod nodig, zoals de Kamer bepleitte.