AMSTERDAM - Zeker vier mensen hebben zelfmoord gepleegd met een medicijn dat zij via het internet hebben besteld. Dat zeggen twee consulenten van stichting De Einder in NRC Handelsblad. De Einder is een landelijke stichting die mensen met een doodswens bijstaat.

Afgelopen week raakte de website dokteronline.com in opspraak toen de Inspectie voor de Gezondheidszorg meldde dat de arts die aan de site verbonden is, de pijnstiller Depronal aan een 44-jarige vrouw uit Gelderland had voorgeschreven. Zij gebruikte het middel om zelfmoord te plegen.

De twee consulenten zeggen dat zij nog met drie andere mensen gesprekken hebben gevoerd die met via dokteronline.com verkregen Depronal zelfmoord hebben gepleegd. Daarnaast gaven de consulenten meer dan tien anderen met zelfmoordplannen de site als mogelijkheid om aan een overdosis medicijnen te komen. Het is niet bekend of deze mensen in hun opzet zijn geslaagd.

De Gelderse vrouw liet zich ook begeleiden door een adviseur van De Einder. In de brochure van de stichting wordt Depronal, dat onder de Opiumwet valt, genoemd als een van de manieren om zelfmoord te plegen.