Samsung heeft voor het tweede kwartaal op rij een recordomzet en -winst gedraaid. Met name de groeiende chipafdeling droeg daaraan bij.

Dat blijkt dinsdag uit de cijfers die Samsung presenteerde over het derde kwartaal van 2017. Samsung behaalde een omzet van ruim 62 biljoen won (47,5 miljard euro), een kwart meer dan een jaar eerder. De nettowinst kwam op 11,1 biljoen won (8,5 mijard euro), een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

De chipafdeling van Samsung, die onder meer geheugenchips levert aan concurrerende smartphonemakers, was goed voor minder dan de helft van de totale omzet, maar bijna driekwart van de winst. Niet alleen de smartphonemarkt, maar ook de toegenomen vraag naar opslag voor cloudinfrastructuur en datacenters stuwde volgens Samsung de prestaties.

Samsung zag ook de inkomsten uit zijn display-tak stijgen, door toegenomen vraag naar OLED-schermen voor smartphones. De operationele winst ging daar echter omlaag, omdat Samsung investeert in het bouwen van nieuwe capaciteit.

Galaxy Note 8

De mobiele tak van Samsung deed het een stuk beter dan vorig jaar, toen de Galaxy Note 7 flopte en moest worden teruggeroepen. Dit jaar zorgde de Galaxy Note 8 weer voor betere prestaties. Wel liep de omzet terug ten opzichte van vorig kwartaal, toen de Galaxy S8 verscheen. 

Volgens Samsung werden in het derde kwartaal relatief veel goedkope smartphones verkocht. Het bedrijf waarschuwt dat de concurrentie op de smartphonemarkt alleen maar zal blijven intensiveren. 

De afdeling van Samsung die tv's en andere elektronica maakt, zag zijn winst licht dalen. Volgens Samsung stijgen de verkopen van zijn QLED-tv's, maar zijn de productiekosten daarvan ook hoog. Het Zuid-Koreaanse conglomeraat verwacht volgend jaar meer tv's te kunnen verkopen, door het WK Voetbal en de Olympische Winterspelen.

Crisis

Ondanks de goede cijfers heeft Samsung allesbehalve een onbezorgd jaar achter de rug. Vice-voorzitter Jay Y. Lee werd veroordeeld wegens een corruptieschandaal en moest vijf jaar de gevangenis in. De vader van Lee, officieel nog voorzitter van Samsung, ligt al sinds 2014 ernstig ziek in het ziekenhuis.

Directeur Kwon Oh-hyun stapte eerder deze maand op en sprak van een "crisis van ongekende schaal". Dinsdag heeft Samsung drie nieuwe co-CEO's benoemd: Kim Ki-nam voor de chipafdeling, Kim Hyun-suk voor consumentenelektronica en Koh Dong-jin voor de smartphonetak. Zij zullen het bedrijf gezamenlijk leiden.